Over vaccinatie bij konijnen en het belang daarvan

Huisdierenpraktijk Colmschate. Tel. 0570-650050. Spreekuren: ma. t/m vr. 13.30 - 14.30 en ma. t/m do. 18.30 -19.30 zaterdag 10.30 - 11.30 en volgens afspraak

Over myxomatose en RHD 1 en 2

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Bij besmetting komen er dikke vochtige zwellingen op kop en snuit. Ook kun je opgezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van de oren en dikke zwellingen bij de geslachtsdelen gaan zien. Eten en drinken wordt steeds moeilijker, het konijn wordt blind en binnen 2 weken leidt de ziekte tot de dood. Een klein deel ( minder dan 10 % ) van de konijnen overleeft een myxomatose infectie, maar moet wel intensief behandeld worden met o.a. antibiotica, pijnstilling en een hoge omgevingstemperatuur. Deze behandeling geeft, voor alle duidelijkheid, geen garantie op overleving. Myxomatose wordt overgebracht door bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. Ook direct contact met een besmet konijn kan het overbrengen.
RHD ( Rabbit Haemorrhagic Disease ) is er in 2 varianten, het RHD1en RHD2 virus. Bij beide varianten sterven konijnen heel snel, zonder dat er sprake is van voorafgaande ziekteverschijnselen, het enige wat eventueel waarneembaar is, is sloomheid een paar uur voor de dood. Sommige konijnen sterven minder snel, ze kunnen koorts vertonen en stuiptrekkingen, uiteindelijk coma, eventueel nog bloederige afscheiding uit de neus, en dan de dood. Maar in de meeste gevallen melden mensen dat hun konijn zomaar ineens overleden in het hok lag, en hebben ze niets gezien. Voor RHD geldt ook dat het overgebracht kan worden door insecten of door direct contact met een besmet ( wild ) konijn. Echter, dit virus kan ook maandenlang in de omgeving overleven en via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding het konijn besmetten. Behandeling is niet mogelijk omdat er weinig tot geen ziekteverschijnselen zijn.

Het voorkomen en bestrijden

- Voorkom contact met wilde konijnen
- Zorg voor een droge ondergrond ( bedding ), dit trekt minder muggen en andere insecten aan en maak bijvoorbeeld gebruik van een klamboe.
- Vaccineer uw konijn(en) jaarlijks tegen myxomatose en RHD1 en RHD2.

Wij zien u graag op een van de spreekuren of op afspraak voor de inentingen. Daarna krijgt u jaarlijks een herinnering als de inenting verloopt. Zodat uw konijn goed beschermd blijft.