Plaveiselcel carcinoom bij de kat

Katten liggen nog liever in de zon dan wij, zij doen dat soms de hele dag en zonder te verbranden. Tenminste, dat geldt niet voor alle katten, Katten met witte gedeeltes op hun lichaam, en dan speciaal die met weinig haar zoals neus en oren kunnen wel beschadigen door zonlicht. Dit kan zelfs ernstige gevolgen hebben. Eerst wordt de huid roze met schilfers en kaalheid. Daarna ontstaan er korsten. Als de kat dan niet beschermd wordt tegen de zon, kan er tumor ontstaan:het plaveiselcel carcinoom.

Het is een kwaadaardige tumor die lokaal weefsel vernietigt. Het kan uitzaaien naar lymfknopen of zelfs de longen, al is dit zeldzaam. Om dit te voorkomen is het belangrijk katten met witte neus oren en/of oogleden, uit de zon te houden, gedurende de heetste uren. Ook kan een zonnecrème met factor 15 of meer worden gebruikt.

Tumoren dienen chirurgisch verwijderd te worden. Bij de neus is dit zeer lastig, omdat er haast geen huid is om te hechten.Bestraling of bevriezing, is dan nog een optie.
Bij tumoren aan de oorschelp is het beste om de hele oorschelp te verwijderen. De kat ziet er dan wel vreemd uit, zelf heeft hij er geen probleem mee. De prognose is voor
zo' n kat dan ook goed. Bij tumoren op moeilijker te behandelen plaatsen zoals neus en oogleden is de prognose meer gereserveerd. Misschien dat nieuwe behandelingsmethoden hier nog verbetering in brengen.