Huisdierenpraktijk Colmschate

Operatie kat

Huisdierenpraktijk Colmschate. Tel. 0570-650050.

ALS UW KAT EEN OPERATIE MOET ONDERGAAN OF HEEFT ONDERGAAN
Iedere operatie brengt natuurlijk een zeker risico met zich mee.
Zelfs de routine operaties als castratie en sterilisatie.
Alles wordt eraan gedaan om dit risico zo klein mogelijk te houden,
we werken met veilige narcosemiddelen, zorgen voor een goede steriliteit en
we houden uw dier voor, tijdens en na de operatie goed in de gaten.

Uw kat moet nuchter zijn voor de operatie, dat betekent dat u een aantal uren ( meestal 14 ) voor de operatie, uw kat geen eten meer mag geven. Water mag wel. De precieze instructies voor het nuchter houden krijgt u altijd bij het maken van de afspraak.

De nazorg thuis.

Uw kat is weer bij kennis als hij/zij na de operatie weer mee naar huis gaat, maar is bijvoorbeeld nog wel gevoelig voor kou. Het is belangrijk om een rustige, warme plek te hebben waar uw kat verder kan bijkomen.
Het is zeker ook belangrijk dat uw kat de kattenbak makkelijk kan bereiken, zet die in de buurt.
Probeer ook te voorkomen dat uw kat gaat springen ( op de kast of iets anders wat hoog is ), dit kan teveel spanning geven op de wond en eventuele hechtingen. En uw kat moet een aantal dagen binnenblijven, dit omdat uw kat rustig aan moet doen, er geen vuil in de wond mag komen en ook omdat het verkeer een extra bedreiging zou kunnen vormen omdat de kat minder alert is dan normaal.

Voeding na de operatie:

Wanneer mag uw kat weer eten? Wij geven instructies mee als u uw kat ophaalt,
maar meestal, als uw kat ’s morgens is geopereerd, adviseren we om aan het eind van de middag met een klein beetje eten te beginnen. Uw kat zou nog misselijk kunnen zijn van de narcose, dus niet te veel in een keer geven. Water drinken mag wel gelijk na thuiskomst.

Nazorg wond:

Bij de meeste operaties komen er hechtingen in de huid. Als uw kat zich daar wast, is dat niet erg, maar als hij/zij er continu aan zit, aan de draadjes trekt of de wond open likt,
kan het nodig zijn om een kapje ( kraag ) te gebruiken. We hebben ook Medical Pet Shirts. Dat zijn een soort rompertjes voor katten, in elke gewenste maat.
Dit kan bijvoorbeeld na sterilisatie handig zijn. De huidhechtingen moeten na 10 dagen door ons verwijderd worden en wij controleren dan ook de wond. Hiervoor kunt u een afspraak maken, deze nacontrole zit bij de prijs in.
Bij elke operatie krijgt uw kat een pijnstillende injectie, deze werkt 24 uur. Het kan in sommige gevallen zijn dat er de dagen daarna ook nog pijnstiller nodig is.
Dit krijgt u als drankje mee. Dit is het algemene nazorgformulier. Het kan zijn
dat er voor een specifieke operatie aanvullende nazorg of aanvullende controle/medicatie nodig is, dit hoort u op de dag van de operatie van ons.

ALS U NIET VERTROUWT, AARZEL NIET EN BEL!!